huhti 24, 2020

Vuokran korottaminen

Vuokran korottaminen on tyypillinen ja tarpeellinen osa vuokranantajana olemista, mutta siihen liittyy tietyt pelisäännöt eikä se aina ole välttämättä edes kannattavaa. Tässä artikkelissa käydään läpi kuinka paljon vuokraa voi korottaa, millä perustein vuokraa voi korottaa ja milloin voi olla parempi jättää korottamatta.

Miten paljon ja milloin vuokraa voi korottaa?

Vuokran korottaminen ei voi tapahtua yksipuolisesti, eli niin, että vuokranantaja ilman perusteita ilmoittaa summanmutikassa päättämänsä korotussumman vuokralaiselle ja odottaa tämän maksavan kiltisti. On kuitenkin tietysti niin, että vuokrat yleisesti ottaen nousevat ennemmin kuin laskevat, joten 10 vuotta sitten solmittu vuokrasopimus ei todennäköisesti ole enää vuokran suuruuden osalta markkinahintainen, jos vuokraa ei kertaakaan ole korotettu.

Vuokran korottaminen tulevaisuudessa on sovittava jo vuokrasopimusta tehdessä, sillä vuokran korotusta koskevat ehdot on määriteltävä siinä, jos vuokraa halutaan korottaa vuokrasuhteen aikana ilman erillistä sopimista. Vuokrasopimuksen tekemiseen löydät ohjeitä täältä. Sopimukseen voidaan määritellä jokin kohtuullinen ja hyvin yksilöity vuokran korottamisperuste. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaisiin indekseihin kuten elinkustannusindeksiin sidotut korotukset tai prosentuaaliset korotukset. Lisää elinkustannusindeksistä vuokran tarkistamisen yhteydessä voit lukea artikkelistamme täältä.

Kohtuullinen vuokran korottaminen onkin sitten hieman tulkinnanvaraisempaa, mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa, että normaalioloissa vuotuinen korotus on oltava ehdottomasti alle 15%, yleensä melko huomattavastikin vähemmän. On siis kannattavaa miettiä tarkkaan millä perusteella haluaa vuokraansa tarkistaa ennen kuin kirjaa tämän vuokrasopimukseen. Jos kirjausta ei ole, se on huono tai ei korota vuokraa vaikkapa kymmeneen vuoteen, vaikka mahdollisuus olisi, niin itku ei auta markkinoilla, jos vuokrataso jää jälkeen markkinavuokrista.

Miksi aina ei kannata korottaa vuokraa?

Nyt kun olemme käyneet läpi, miten vuokran korottaminen tapahtuu ja kuinka paljon sitä voi korottaa, onkin aika tunnustaa, ettei vuokraa aina edes välttämättä kannata korottaa, vaikka siihen olisi mahdollisuuskin. Vuokranantaja voi korottaa vuokraa takautuvasti jopa kolmen vuoden ajalta, jos vuokran korotusperuste ja -ajankohta ovat yksiselitteisesti kirjattu vuokrasopimukseen. Vuokran korottamiselle ei siis välttämättä ole heti ensimmäisenä tai toisenakaan vuonna mikään hoppu. Riippuen vuokramarkkinatilanteesta, voi käydä nimittäin niin, että vuokralainen alkaa katselemaan vaihtoehtoja asumisen kallistuessa vuosi vuodelta.

Valmiiksi kalliilla alueilla, kuten kasvukeskuksissa, voi muutaman prosentin korotus parin vuoden ajan kumuloituessaan aiheuttaa jo salijäsenyyden tai viikon ruokaostosten kokoisen loven vuokralaisen lompakkoon. Joskus saattaa siis olla parempi idea jättää vuokraa korottamatta, jotta hyväksi ja luotettavaksi todettu vuokralainen mielellään pysyy asunnossasi. Tällöin ei olisi varmasti ollenkaan haitaksi, jos ilmoittaa vuokralaiselle, ettei aio korottaa vuokraa tänä vuonna. Parhaassa tapauksessa vuokralaisesta voi tuntua siltä, että hän säästää rahaa asuessaan juuri sinun asunnossasi.

Aseta ilmainen Vuokralaistutka, niin näet vuokralaisten tiedot,
jotka etsivät asuntoa alueellasi juuri nyt

Kiitos! Vuokralaisvahti alkaa nyt päivystää puolestasi. Tutustu Dwelletin palveluihin tästä

Aseta vuokralaistutka

Syöttämällä paikkakunnan,
pinta-alan ja sähköpostisi,
Vuokralaistutka aktivoituu.

Ota rennosti

Vuokralaistutka työskentelee
puolestasi, ja etsii juuri sinulle
soveltuvia vuokralaisehdokkaita.

Tutustu alueesi asunnonhakijoihin

Saat sähköpostiisi kuvauksen
hakijoiden asunnontarpeesta
sekä elämäntilanteesta.

Toimme jokaisen vuokranantajan käyttöön työkalut, jotka aiemmin ovat olleet vain vuokravälittäjien etuoikeus. Haluamme tehdä asuntosijoittamisesta niin helppoa, että kuka tahansa pystyy siihen.

Yhteystiedot

Dwellet Oy
040 015 7732
info@dwellet.fi

Länsituuli 6
02100 Espoo

© Dwellet 2020