TAMMIKUU 03, 2019

Toimitilavuokraus

Henri Haaksiala Perustajaosakas, LVV
Dwelletin ensimmäinen toimintavuosi on paketissa ja tässä välissä olisi hyvä kirjoittaa vuosikertomus kuluneesta vuodesta, mutta siitä tulisi tuotekehityksen, myynnin, asiakascasejen, rahoitusneuvotteluiden ja laajentumisen myötä turhankin massiivinen teksti, jotta kukaan jaksaisi lukea sitä alusta loppuun. Sen sijaan kirjoitan tänään kokeiluhankkeesta, jonka toteutimme Ympäristöministeriön tuella yhdessä Kira-digin ja Suomen suurimman työeläkevakuuttajan, Kevan, kanssa.

Alettuamme virtualisen vuokravälitykseen liittyvän liikeaidean validoinnin syksyllä 2017, oman vuokravälitysportaalin rakentamisen v. 2018 alussa sekä vuokra-asuntojen välitystoiminnan toukokuussa 2018, meitä jäi alusta asti kaihertamaan yksi erityisesti kiinnostava toimiala — toimitilavuokraus. Toimitilavuokrauksessa on kyse B2B- myynnin lisäksi neuvotteluista, kiinteistökehityksestä sekä päämiehen sijoitusvarallisuuden hoidosta, avain kuten asuntobisneksessäkin, mutta useinmiten kiinteistökanta on arvokkaampi ja neuvotteluprosessit kestävät pidempään. Toisaalta monimutkaisemmat vuokrasopimukset ja suuret neliövuokrat tarjoavat välittäjälle mahdollisuuden merkittäviin tienesteihin. Toiminta-ajatuksemme on alusta saada ollut keskittyä vuokraukseen, emmekä havittele markkinaosuutta kevytvälityksen myyntisektorilla, mutta halusimme selvittää mahdollisuutta laajentaa asuntovuokrauksesta myös toimitilojen puolelle.

Kira-Digi

Kira-digi on yksi hallituksen kärkihankkeista, jota koordinoi Ympäristöministeriö. Hankkeen tarkoituksena on vauhdittaa kiinteistöalan ja rakennetun ympäristön digitalisaatiota uusien innovaatioiden keinoin, ja kymmeniä Kira-digi kokeiluja onkin toteutettu kuluvan hallituskauden aikana miljoonilla euroilla. Haimme Dwelletille (silloinen Iisivuokra Oy) pientä Kira-digi tukea, jolla rakensimme oman asunnonvälitysportaalin rinnalle liiketilojen digitaalisen välityssivuston (www.virtuaalivuokravälitys.fi), jossa pilotoitiin asiakkaamme Kevan sekä yksityisen tilanomistajien liiketilojen virtuaalivälitystä. Vuonna 2019 keskitymme kuitenkin jälleen pelkästään asuntovuokraukseen, sillä liiketilavuokrauksen prosessit ja neuvottelut ovat aikaa vieviä, minkä lisäksi kohteita välittää usein samanaikaisesti useampi välittäjä. Vaikka näyttöjen järjestäminen onnistuisikin ilman välittäjän fyysistä läsnäoloa, mielestämme onnistuakseen virtuaalivälityksen kautta, toimitilavuokraukselle tulisi rakentaa eräänlainen intuitiivinen neuvotteluputki.

Suunnannäyttäjät

Uskon, että tulevaisuudessa niin asuntokauppa, kuin asunto- ja toimitilavuokrauskin hoituvat virtuaalisesti. Herran vuonna 2019 ei vain yksinkertaisesti ole tilaa hitaille toimintaprosesseille hektisessä vuokramarkkinassa, ja uskon, että kaikkien näiden toimintojen digitalisoituminen auttaa myös muiden asemaa vahvistumaan perinteisten toimijoiden haastajana. Jos joku teistä kuulijoista sattuisikin olemaan kiinnostunut toimitilavuokrauksen digitalisoinnin jatkamisesta, olkaa rohkeasti yhteydessä allekirjoittaneeseen – sparraamme siitä mielellämme. Mielestämme myös toimitilat ansaitsevat tulla löydetyiksi modernein työkaluin.