huhti 24, 2020

Takuuvuokra

Vuokranantaja ottaa aina pienen riskin, kun vuokraa asuntonsa yleensä entuudestaan tuntemattomalle henkilölle tai henkilöille. Kaikenlaista voi nimittäin sattua: vuokralainen voi jäädä työttömäksi ja vuokrat jäädä maksamatta tai vuokralainen voi tehdä tuhojaan asunnossa. Harvinaisiahan tällaiset tapaukset ovat, mutta poikkeus vahvistaa säännön. Tämän vuoksi on olemassa takuuvuokra.

Takuuvuokraa kutsutaan myös vuokravakuudeksi tai ihan vain vakuudeksi. Sillä tarkoitetaan kuitenkin yleensä 1-3 kuukauden vuokraa vastaavaa summaa, joka vuokrasuhteen alussa laitetaan niin sanotusti ”sivuun” siltä varalta, että vuokralainen aiheuttaa toiminnallaan taloudellista haittaa vuokranantajalle. Takuuvuokra on vuokrauskäytännöissä niin tärkeä tekijä, että sen maksamatta jättäminen on purkuperuste vuokrasopimukselle. Vuokrasopimuksen purkamisesta voit lukea lisää täältä.

Takuuvuokraan liittyvät käytännöt

Kyseessä on siis nimenomaan vakuus, jota on vuokranantajalla oikeus käyttää maksamattomien vuokrien tai asuntoon aiheutuneiden vahinkojen korjausten kattamiseksi. Sopimusteknisesti kannattaa puhua vakuudesta vuokratakuun sijaan, sillä tällöin vuokranantajalla on oikeus käyttää rahaa myös vahinkojen korjaukseen eikä pelkästään maksamattomien vuokrien kattamiseen. Takuuvuokra on kuitenkin niin vakiintunut termi, että arkipuheessa sillä yleensä tarkoitetaan juuri vakuutta.

Takuuvuokra maksetaan yleensä joko vuokranantajan tilille tai erityisesti vuokratakuuta varten perustetulle tilille, mutta myös muita vaihtoehtoja on olemassa. Tällaisia ovat mm. henkilötakaus, jossa vaikkapa vuokralaisen läheinen ottaa vastuulleen vakuutta vastaavan summan maksamisen vuokranantajalle tarvittaessa. Harvinaisissa tapauksissa voi olla myös niin, ettei vuokranantaja vaadi ollenkaan takuuvuokraa, mutta tämä näkyy yleensä korkeampana vuokrana. Mikäli vuokralainen on suoriutunut vuokristaan sekä pitänyt asunnon hyvässä kunnossa, maksetaan takuuvuokra takaisin vuokralaiselle vuokrasuhteen päättyessä. Maksuaikataulusta kannattaa sopia ennakkoon, mutta kohtuullisena voidaan pitää 1-2 viikon aikaa vuokrasuhteen päättymisestä.

Miten saada asunto, jos ei ole rahaa takuuvuokraan?

On paljon ihmisiä, joilla ei yksinkertaisesti ole ylimääräistä rahaa tilillään, jota siirtää sivuun kenties vuosiksi. Kaupunkisi vuokratasosta riippuen, takuuvuokra voi olla jopa tuhansia euroja, joten kyse ei välttämättä ole pikkusummasta. Sekä vuokranantajan, että vuokralaisen etu on tietysti, että vuokramarkkinat toimivat jouhevasti. Siksipä on olemassa paljon vaihtoehtoja myös niille, joilla ei ole säästöjä tilillään.

Aiemmin mainittu henkilötakaus on yksi näistä. Nuoret kotoansa esimerkiksi opiskelemaan muuttavat henkilöt ovat yksi selkeä ryhmä, joille tämä järjestely voisi sopia. Esimerkiksi heidän vanhempansa voivat tällöin toimia takaajina, jotta nuori pääsee itsenäistymään ja saa elämän syrjästä kiinni. Toisaalta aikuisväestössäkin on henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta ole pystyneet säästämään tai ovat menettäneet säästönsä. Tällöin voi tulla kyseeseen sosiaalitoimiston antama maksusitoumus, jossa luvataan kattaa mahdolliset ongelmatilanteet vuokran maksussa tai asunnon vahingoittuessa.

Aseta ilmainen Vuokralaistutka, niin näet vuokralaisten tiedot,
jotka etsivät asuntoa alueellasi juuri nyt

Kiitos! Vuokralaisvahti alkaa nyt päivystää puolestasi. Tutustu Dwelletin palveluihin tästä

Aseta vuokralaistutka

Syöttämällä paikkakunnan,
pinta-alan ja sähköpostisi,
Vuokralaistutka aktivoituu.

Ota rennosti

Vuokralaistutka työskentelee
puolestasi, ja etsii juuri sinulle
soveltuvia vuokralaisehdokkaita.

Tutustu alueesi asunnonhakijoihin

Saat sähköpostiisi kuvauksen
hakijoiden asunnontarpeesta
sekä elämäntilanteesta.

Toimme jokaisen vuokranantajan käyttöön työkalut, jotka aiemmin ovat olleet vain vuokravälittäjien etuoikeus. Haluamme tehdä asuntosijoittamisesta niin helppoa, että kuka tahansa pystyy siihen.

Yhteystiedot

Dwellet Oy
040 015 7732
info@dwellet.fi

Länsituuli 6
02100 Espoo

© Dwellet 2020