TAMMIKUU 03, 2020

Arvoisa asiakas – ja sidosryhmätoimija,

TAMMIKUU 03, 2020

Arvoisa asiakas – ja sidosryhmätoimija,

TAMMIKUU 03, 2020

Arvoisa asiakas – ja sidosryhmätoimija,

Kiitos kuluneesta vuodesta. Olemme etuoikeutettuja aloittaessamme jo kolmannen yhteisen vuotemme. Dwellet Oy tekee tilinpäätöksen vasta toukokuussa, mutta tällä hetkellä suunta on ollut huikea – tulemme ≈10x liikevaihtomme edellisvuodesta ja iso kiitos kuuluu teille. Tiimimme kasvaa alkavan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä jo +10 henkilöön ja olemme innoissamme tulevista tuotteista ja palveluista – yhdessä tuomme viimeinkin asuntovuokrauksen uudelle vuosikymmenelle, todella kirjaimellisesti. Puhuin joulun alla tärkeimmän sidosryhmämme, Suomen Vuokranantajien, joulutilaisuudessa Suomalaisella Klubilla. Alla esittämäni puhe, muutokset esittäessä mahdollisia (ja todennäköisiä):

”Kiitoksia vuokranantajat – arvoisa jouluyleisö!

Suomen Vuokranantajat ry. on hieno yhteisö ja ehkä paras edunvalvontajärjestö, johon olen itse törmännyt. Teemme yhteistyötä yrityksenä, mutta lisäksi olen hiljattain itsekin liittynyt jäseneksi. Yritykseni Dwellet Oy on kevytvuokraus-konseptia kehittävä uudenlainen vuokrauspalvelu, kerron siitä hieman, mutta joulujuhlan kunniaksi ajattelin puhua tänään omalla äänellä eli ilman powerpointilla rakennettua yritysesitystä. Dwellet on toimittu nyt 1,5v ja oikeastaan reilun vuoden olleet mukana erilaisessa yhteistyössä Vuokranantajien kanssa; kabineteissa, Vuokranantaja-tapahtumassa ja ostamalla mainostilaa. Ensivuodellekin on jo yhteisiä tapahtumia suunnitteilla. Kun aluepäällikkö Heikki Karu tarjosi mahdollisuutta olla mukana myös joulutapahtumassa – ja vielä näin upeissa puitteissa – niin totta kai me lähdimme mukaan. Vuoden ja vuosikymmenen päättyessä ajattelin, että olisi hyvä puhua hieman menneestä ja tulevasta. Tässä puheessa on kolme erillistä kokonaisuutta – eilinen, huominen ja yhteenveto, olkoon se vaikka havaintoja teemalla ”tänään”.

Eilen

Aloitetaan luontevasti eilisestä eli menneestä. Nyt, vuoden lopussa, on hyvä aika tarkastella hieman historiaa. Dwelletin liikeidea muotoutui 2v. sitten syksyllä, kun minä ja yrittäjäkollega Kimmo Lehtilä kiersimme tapaamassa useita kymmeniä asunto- ja kiinteistösijoittajia Kimmon alkuperäisten suunnitelmien pohjalta, hän on siis toiminut välittäjänä vuodesta 2014 ja opiskellut tuotantotaloutta sekä kiinteistöjohtamista. Itse tulin projektiin mukaan yrittäjätaustalla ja ajatuksella, että ehkä välitysalan uudistamiseen tarvittaisi kykyä ajatella myös laatikon ulkopuolelta. Tuolloin en ollut tehnyt vielä yhtään vuokrasopimusta ja nyt meillä on niitä laadittuna yli 500. Jonkunnäköistä asiantuntemusta on varmaan karttunut alaltakin, mutta erityisesti mun tehtäväni on ollut suunnitella digitaalista asiakaskokemusta ja uudenlaisia bisnesmalleja tunkkaisten tilalle. Lähtökohta on ollut, että manuaalista työtä ei tarvitsisi turhaan toistaa ja kun käytössä on uusia työkaluja niin perinteisten välittäjien palkkio, 1kk vuokra, on yksiselitteisesti liikaa. Toki jotkut haluavat vuokrata itse eivätkä maksa mitään, mutta moni maksaa sen, koska siihen on totuttu alan vakiona.

Vuonna 2009 matkustin interrail-passilla kuukauden ympäri läntistä Eurooppaa ja luoja, se oli mahtava seikkailu. Se oli Seikkailu, koska me ei varattu majoitusta Airbnb’stä, navigoitu puhelimella tai tilattu ruokaa sovelluksella. Ei, me etsittiin traveler-oppaasta hostelleja, navigoitiin karttakirjoilla ja kysyttiin ravintolavinkit paikallisilta. Se oli aikaa ennen digitalisaatiota, oikeastaan se oli viimeinen mahdollisuus seikkailla tuolla tavalla ennen kuin alustatalouden vallankumous uudisti lähes kaikki perinteiset toimialat.

Digitalisaatiolla tai alustataloudella, minun tulkintani mukaan, tarkoitetaan liiketoimintaa, jonka perustoiminnot ovat merkittävästi muuttuneet sähköisten palveluiden seurauksena. Kiinteistöalalla digitalisaatiota on nähtävissä mm. sijoitusten hallinnoinnissa, asuntokaupassa ja lyhytvuokraamisessa, mutta pitkäaikainen vuokraus on jäänyt perinteisten toimintamallien panttivangiksi.

Monelle perinteinen on riittävän hyvä ja markkinoilla vallitsee status quo-tila, jossa ei osata kaivata parempaakaan toimintamallia. Meillä on perinteisiä vuokravälittäjiä ja tee-se-itse vuokraajia.

Tähän markkinarakoon me perustimme Dwelletin, digitaalisen alustan vuokraamiseen. Me koetaan, että me korvataan ensisijaisesti perinteisen vuokravälittäjän palveluita sellaisille vuokranantajille, jotka voisivat toimia myös tee-se-itse vuokraajana. Ja toisaalta me täydennetään tee-se-itse vuokraajien työkalupakkiin muitakin työkaluja kuin vain Vuokraovi tai sen verrokki, Oikotie.

Dwelletissä vuokranantaja saa käyttöönsä digitaalisesti kaikki työkalut ja työvaiheet, joita perinteinen välittäjä käyttää, digimarkkinoinnin osaamisen ja suuren talon edut, mutta hoitaa silti itse vuokraamisen päätökset ja asuntoesittelyn. Meidän mielestä on omistajan edun mukaista tavata hakijat henkilökohtaisesti ja valita kenen kanssa itsellä on luottavainen olo. Oikeastaan kaikki muut työvaiheet vuokrausprosessi on mahdollista tehostaa tietokoneilla ja koodilla. Ja jos mietitään, miten nopeasti yhteiskunta on sähköistynyt viimeisten 10-20 vuoden kuluessa niin se on myös välttämätön kehityssuunta eikä sitä tarvitse pelätä tai kauhistella.

Huomenna

Vielä hetken jollain paikkakunnilla vuokralaisia voi löytää mm. lehti-ilmoituksella tai huonolla markkinointimateriaalilla, mutta selkeästi nähtävissä on, että kilpailu hyvistä vuokralaisista kiristyy ja myös vuokrailmoitteluun on pakko panostaa. Meidän visiomme on, että vuokrausyrityksessä ei ole töissä vuokravälittäjiä tai kiinteistösihteereitä vaan digimarkkinoijia, sisällöntuottajia – ja koodareita. Me valitaan tällä viikolla meidän kolmas oma ohjelmistokehittäjä ja yrityksessä on nyt kahdeksan työntekijää joista vain 3 on suorittanut välittäjäkokeen.

Dwellet haluaa olla asuntojen markkinointitoimisto ja verkossa toimiva vuokralaisaparaatti, jota ei valita hinnan perusteella vaan siksi, että vuokralainen todennäköisemmin löytyy nopeitten meidän alustallamme. Totuttua halvempi hinta on vain kirsikka kakun päällä. Me yhdistetään perinteiset kanavat yhden toimijan taakse ja lisäksi tehdään muutakin kuin passiivista ilmoittelua ja viesteihin vastaamista.

Entisessä elämässäni mä olen toiminut mm. ravintoloitsijana ja tapahtumapromoottorina. Minulle tärkeä suunnittelumedoti on ollut, että ihmisten vapaa-aikaa pitää kunnioittaa. Kulttuuri, klubit, järjestöt ja muut harrastukset kilpailevat jo nyt ihmisten vapaa-ajasta verisesti eikä me haluta, että tavallisista rutiininomaisista asioista tarvitsee stressata.

Silloin 2017 kun tätä ideaa lähdettiin jalostamaan, moni sanoi meille, ettei tämä voisi menestyä, koska uusi sukupolvi osaa käyttää digiajan markkinointityökaluja aina vaan paremmin. Se voi olla totta, mutta olen eri mieltä siitä, miten se vaikuttaa meidän markkinaan. Jos tarjolla on kustannustehokas ja rutiineista vapauttava ratkaisu miksi tämä maailman historian ”kiireisin sukupolvi” ei ulkoistaisi vuokraamista on-demand tyylisesti kuten niin monet muutkin palvelut on jo ulkoistettu. Tänään meillä on jo lähes 100.000€ liikevaihtoa kustannustehokkaammalla mallilla kuin perinteisellä vuokraustoimistolla. Meidän asiakaspalvelumme käsittelee about tuplamäärän vuokrasopimuksia siihen nähden mitä yhtiökumppanini käsitteli normaalina vuokravälittäjänä ja normaalina kuukautena.

Huomenna, siis yleisesti tulevaisuudessa, me haluamme olla paitsi kappalemäärältä Suomen suurin vuokrasopimusten välittäjä myös uusi standardi tälle toimialalle ja siksi tällä hetkellä yritys panostaa tulon kasvuun ja tuotekehitykseen. Meillä alkoi muutama kuukausi sitten kehityshanke, jota tukee valtion innovaatiorahoittaja BusinessFinland. Yhtiön omistajat ovat sitoutuneet olemaan nostamatta pitkään aikaan osinkoja voidakseen toteuttaa visiomme. Haluamme pieneltä osaltamme ja omalla tavallamme muuttaa yhteiskuntaa saavuttamalla nämä tavoitteet muutamassa vuodessa ja osallistumalla laajemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun asumisen tulevaisuudesta. Siksi SVA onkin meille niin mielenkiintoinen yhteistyökumppani. Nyt ja tulevaisuudessa.

Puhutaan lopuksi hetki nykyisyydestä ja siirrytään siis puheen viimeiseen, tätä päivää käsittelevään osaan.

SVA täytti 20v. ja se onkin näkynyt juhlavuoden toiminnassa koko vuoden. Tänä vuonna rikottiin myös 20.000 jäsenen rajapyykki. Se on upea määrä, mutta pitää muistaa miten paljon työtä on vielä tehtävänä. Lakineuvonta ja edunvalvonta ovat yhdistyksen tärkeimpiä ja arvostetuimpia tehtäviä ja vaikka 20.000 jäsentä antaa edunvalvonnalle hyvän legitimiteetin niin enemmänkin voisi olla. Verohallinnon mukaan yli 300.000 suomalaista saa vuokratuloa ja on siis siten käytännössä vuokranantajia. Osa heistä toki toimii ”vuokranantajana” avopuolisolle tai omalle jälkikasvulle eikä sitä kautta tunnista itseään asuntosijoittajaksi tai aktiiviseksi vuokranantajaksi, mutta toisaalta osa vuokraa Airbnb’n kaltaisilla alustoilla ja verotettava tulo jää helposti ilmoittamatta. Varovaisesti voisi kuitenkin sanoa, että 20.000 jäsentä voisi jonain päivänä olla myös 100.000 tai 200.000.

Tämä ei ollut kritiikkiä vaan uskon, että jonain päivänä näin onkin sillä työ, jota täällä tehdään, on niin merkittävää ja laadukasta. Yksityiset vuokranantajat edustavat suurinta asuntojen tarjoajaa koko Suomen asuntomarkkinoilla. Meillä on yhteiskunnallisesti valtava merkitys ja vastuu. Hienoa, että se työ jatkuu myös 2020-luvulla elinvoimaisempana kuin koskaan.

Uuden vuosikymmenen kynnyksellä, hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta.”