TOUKOKUU 14, 2019

Luottotiedot ja luotettavuus eivät ole synonyymejä.

Henri Haaksiala Perustajaosakas, LVV

Työssämme vuokravälittäjänä törmää käytännössä päivittäin asunnonhakijaan, jolla on luottotiedot menneet eli hänellä on jonkinlainen maksuhäiriömerkintä. Tällaisia ”luottotiedottomia” on Suomessa jo 400.000 – ja määrä kasvaa. Luottotiedot tai niiden menetys ja luotettavuus eivät ole sama asia, vaikka tällainen leima usein helposti lyödäänkin. Henkilö, jolla on saattanut olla tilapäinen hankala tilanne elämässään, on voinut saada luottotietomerkinnän itselleen. Tämä merkintä säilyy hänen tiedoissaan vielä vuosia velan maksun jälkeen vaikuttaen moneen arkiseen asiaan vuokra-asunnon saamisesta alkaen.

Olen vuokravälittäjänä ollut todistamassa useita kertoja, että vuokranantaja on valinnut vuokralaisekseen henkilön, jolla ei luottotiedot ole olleet kunnossa. Vuokranantajan kannalta on viisasta tarkastella tilannetta kokonaisuutena ja ottaa ihminen ihmisenä, sillä toisinaan luottotiedotonkin voi olla parempi maksaja kuin luottotiedollinen. Valittavana voi olla joko maksukykyinen, työssäkäyvä vuokralaisehdokas, jonka maksuhäiriömerkintä on usean vuoden takaa tai työtön hakija, jolla on luottotiedot kunnossa, mutta taloudellisesti paljon tiukempi tilanne. Asuntosijoittajana joutuu tekemään tällaisia valintoja eikä oikeaa ratkaisua tietenkään ole, sillä vaikka maksuhäiriön saaneiden joukossa on paljon luotettavia ihmisiä, on heidän joukossaan myös ns. tapavelkaantujia, jotka eivät koskaan maksa laskujaan, maksujaan tai vaikkapa vuokriaan. Myös tällaisiin hakijoihin törmää ja pätevän välittäjän onkin tunnistettava, milloin on kyse vuokralaisesta, joka haluaa vain loisia asunnossa, kunnes viranomainen poistaa hänet asunnosta.

Mielestäni ongelma on, ettei suomalaisessa järjestelmässä tunnisteta velvoitteiden hoitoa tai parantunutta taloustilannetta positiivisena mittarina vaan kaikki luottotiedottomat niputetaan samaan massaan. Suomessa aletaan tällä viikolla kasata Antti Rinteen johdolla uutta hallitusta, joten kenttätason terveisinä Dwellet Oy haluaa kehottaa päättäjiä nostamaan vuosia suunnitellun positiivisen luottorekisterin korkealle prioriteeteissaan ja toteutettavaksi heti hallituskauden alussa. Rekisteristä on puhuttu jo yli kymmenen vuoden ajan ja se nousee aika ajoin keskusteluun. Positiivisen luottorekisterin arvo on laajalti tunnustettu, mutta toteutus edelleen uupuu. Tulevan hallituksen on puututtava rivakammin myös ylivelkaantumisen aiheuttamiin ongelmiin, nuorten taloustaitojen vajaavaisuuteen sekä syrjäytymisen ja kodittomuuden ehkäisyyn. Asuntomarkkinat, yksityiset vuokranantajat ja me välittäjät voimme kuitenkin auttaa vain sitä maksuhäiriömerkinnän saaneiden joukkoa, jonka maksukyky on taattu. Jokaisella on oikeus omaan kotiin.