HELMIKUU 11, 2020

Näin saat vuokra-asunnon

HELMIKUU 11, 2020

Näin saat vuokra-asunnon

HELMIKUU 11, 2020

Näin saat vuokra-asunnon

Henri Haaksiala Perustajaosakas, LVV

Kuun alussa vuokraustoimistoilla on taas hieman hiljaisempaa kuin edellisviikoilla sillä asunnonhakijoiden ruuhkahuippu osuu aina kuukauden viimeisille päiville. Omalla toiminnallaan vuokralainen voi vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti saa asunnon juuri itselle sopivaan aikaan. Vuokra-asunnon hakija, lukemalla tämän kirjoituksen toivon, että ajoitat seuraavalla kerralla itse asunnonhakusi näiden piikkien ulkopuolelle ja saat unelmiesi kodin!

Piikki johtuu siitä, että irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden lopusta, kun irtisanominen on tehty eli 31.1. irtisanoessaan vuokralainen maksaa enää helmikuun vuokran, mutta seuraavana päivänä joutuu maksamaan vielä helmi -ja maaliskuun, voiden muuttaa uuteen asuntoon ilman tuplakuluja vasta 1.4. alkaen. Vuokralaisen irtisanomisaika on nimittäin aina 1kk eikä sitä voida edes yhteisellä sopimuksella muuttaa. Yrityksemme toimii nyt kolmatta vuotta vuokrausalalla ja joka kerta tämä lainkohta on aiheuttanut ison piikin kuun lopussa, joten ajattelin kirjoittaa vuokralaisille muutamia ohjeita oman vuokra-asunnon saannin helpottamiseksi.

Suunnittele muuttoaikataulu etukäteen

Kuten edellä todetaan, kuukauden viimeisellä viikolla, haetaan jopa enemmän asuntoja kuin edellisillä viikoilla yhteensä. Älä jätä omaa hakemustasi viime hetkelle. Kuun lopussa kilpailu asunnoista on kovempaa eivätkä välittäjät tai vuokranantajat ehdi välttämättä käsittelemään hakemuksia saman kuukauden aikana, jolloin muuttosi voi viivästyä kuukaudella tai pahimmassa tapauksessa asunto mennä seuraavalle hakijalle, joka vuokraa sen aiemmin. Nyt, helmikuun alussa, olisi loistava aika alkaa katselemaan asuntoa huhtikuun alkua ajatellen. Neuvotellessasi vuokrasuhteesta olet vahvemmassa asemassa, jos sinun ei ole pakko muuttaa, mutta voit irtisanoa asuntosi, kun sopiva kohde on löydytty. Ei ole ikinä suositeltavaa irtisanoa omaa asuntoa ennen kuin uuden asunnon sopimus on allekirjoitettu!

Jos nykyinen vuokrasopimuksesi on määräaikainen, kannattaa ensin tarkistaa onko sopimuksessa kirjattu, että se jatkuu automaattisesti toistaiseksi voimassa olevana vai päättyykö sopimus määräaikaisen vuokrasopimuksen viimeisenä päivänä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa on kyse ns. sekamuotoisesta sopimuksesta, jolla taataan vuokrasopimuksen minimikesto eikä varsinaisesti määräaikaisesta. Nämä sekoitetaan kuitenkin valitettavan usein ja vuokrasuhteen päättyminen aiheuttaa kysymyksiä ja turhia yhteydenottoja välittäjiin, alan järjestöihin ja pahimmillaan lakimiehiin. Määräaikaisen sopimuksen voimassa ollessa asuntoa on hyvä alkaa etsimään noin 1,5kk ennen sopimuksen umpeutumista. Jos kaikki on sujunut hyvin voivat osapuolet totta kai tehdä myös uuden vuokrasopimuksen ja säästää kummaltakin aikaa ja vaivaa.

Keskustele nykyisen vuokranantajan kanssa

Nykyiselle vuokranantajalle kannattaa kertoa suunnitelmistaan ajoissa. Vuokranantajalla on enemmän aikaa reagoida tulevaan muutokseen, kuun viimeisenä päivänä irtisanottu asunto on todella vaikea saada vuokrattua alle kuukaudessa, kun suurin osa potentiaalisista hakijoista on sidottu vielä omiin sopimuksiinsa ed. kuvatun irtisanomisjärjestyksen mukaisesti. Jos asunnon vapautumisesta keskustellaan ajoissa, on molemmilla osapuolilla mahdollisuus joustoon – vuokranantaja voi laittaa asunnon itselleen optimaalisemmin, aiemmin tarjolle ja hyvän vuokralaisen löytyessä jopa vapauttaa sinut aiemmin vuokrausvelvoitteestasi, mikäli siis sattuisit löytämään oman asunnon, jonka saisit, jos vuokraat sen esimerkiksi jo edellisen kuukauden puolivälistä.

Vuokranantajat ovat ammattimaisia toimijoita ja kokenut vuokranantaja arvostaa kollegan suositusta joten, mikäli mahdollista kannattaa myös tiedustella voisiko nykyinen vuokranantaja suositella sinua seuraavaan asuntoosi. Suosituksen saaminen edellyttää tietysti, että vuokrasuhteen velvoitteet on hoidettu asiallisesti ja ajallaan, mutta se on myös helpompi saada, jos vuokranantajalle ilmoittaa aikeistaan ajoissa eikä viime hetkellä kuun vaihteessa.

Jokainen, joka toimii vuokra-asuntojen parissa pidempään tietää, että ongelmat kuuluvat myös vuokrasuhteisiin. Yleensä realisoituvat vuokran myöhästymisenä ja vuokralaisen onkin hyvä ylläpitää suhdettaan vuokranantajaan. Mikäli omassa taloudessa tapahtuu yllättävä heilahdus ja tiedät jo etukäteen, että maksat seuraavan vuokran myöhässä siitäkin on hyvä kommunikoida vuokranantajalle eikä ns. piilottaa päätään pensaaseen.

Entä jos olen menettänyt luottotietoni?

Luottotietojen menetys vaikuttaa varmasti asemaasi asuntomarkkinoilla. Toisaalta erilaiset tuetut asumismuodot voivat tulla helpommin saatavillesi, mutta osa yksityisistä vuokranantajista ei jo periaatteen vuoksi halua vuokrata luottotietonsa menettäneelle asuntoa. Yksityiset vuokranantajat kantavat valtavan yksityisen riskin asuntotoiminnastaan ja monelle on kunnia-asia tarjota asunto sitä tarvitsevalle, mutta heidän on myös varmistettava oman sijoitetun pääoman tuotto. Tämä tulee pitää mielessä sillä, vaikka sinä tietäisit, ettei vuokranmaksussa ole ongelmaa ei vuokranantaja tunne sinua vaan perustaa päätöksensä omaan arvioonsa riskistä.

Luottotiedot on hyvä ottaa puheeksi jo asunnonhakuprosessin aikana eikä jättää viime hetkellä. Käytännössä kaikki vuokranantajat tarkistavat luottotiedot, viimeistään ennen sopimuksen lähettämistä allekirjoitettavaksi. On todella ikävää, jos tässä vaiheessa kaikkien aikaa menee hukkaan sen vuoksi, ettei sopimus syntyisikään.Suurin osa vuokranantajista hyväksyy esimerkiksi lähisukulaisen antaman omavelkaisen takauksen vuokrauksen takeena, mutta lisäksi omaa tilannetta kannattaa olla valmis avaamaan esimerkiksi kertomalla miksi luottotiedoissa on merkintöjä ja miten elämäntilanne on muuttunut siinä mielessä, ettei maksujen laiminlyöntiä satu uudessa vuokrasuhteessa.

Ole aktiivinen, älä ärsyttävä

Asunnonhaku voi kestää ja samanaikaisesti kannattaa katsella useita kohteita. Vuokranantajakin saa aina useita hakijoita kohteeseensa ja paras tilanne on, kun osapuolet valitsevat toisensa. Ota yhteyttä vuokranantajaan tai välittäjään kuten kohdeilmoituksessa on ilmoitettu. Soitto perään voi olla asiallista muutaman päivän kuluttua, esittele itsesi ja kuuntele miten prosessi etenee juuri tämän kohteen osalta, vuokraajat ovat aina erilaisia. Jos saat kutsun näyttöön, suhtaudu siihen kuin työhaastetteluun ja ole täsmällisesti paikalla siisteissä vaatteissa.