touko 11, 2020

Asuntojen vaihtaminen halvempaan ei ole ilmiö

Julkisuudessa esitetyt väitteet koronan vaikutuksista asuntojen kysynnän muutokseen ovat tuulesta tempaistuja. Helsingin Sanomat sekä useat muut mediat uutisoivat torstaina 7.5. että vuokralla asuvat suomalaiset vaihtaisivat nyt asuntoja halvempiin. Heti väitteen luettuani, omiin kokemuksiini perustuen, uskalsin vannoa, ettei se pidä paikkaansa. Yrityksemme tarjoama internetpalvelu on toiminut satojen yksityisten asuntosijoittajien kohdeilmoitusten julkaisualustana tänä keväänä ja alustan kautta tuhannet suomalaiset ovat hakeneet asuntoa myös vallitsevien poikkeusolojen aikana.

Julkisuudessa esitetty väite on niin absurdi, että Dwellet päätti järjestää viikonlopun aikana asunnonhakijoille toteutetun verkkokyselytutkimuksen, joka lähetettiin 700 asuntoa hiljattain hakeneelle vuokralaisehdokkaalle. Vastanneista 35,3 prosenttia on vaihtanut asuntoa kriisin alettua, mutta heistä yksikään ei ilmoittanut syyksi talouden epävarmuuden vuoksi halvempaan vaihtamista. Vastaajista ylipäätään vain 12 prosenttia vaihtoi tai vaihtaisi asuntoa vuokran suuruuden vuoksi. Yleisimmät syyt asunnon vaihtamiselle olivat työ-/opiskelupaikan vaihtuminen tai ruokakunnan koon muutos. Kyselytulosten perusteella arvioisin, että väite koronakriisin aiheuttamasta vaihtoaallosta on hihasta ravisteltu eikä perustu faktatietoon. Väistämättömien yksittäisten tapausten uutisointi uudeksi normaaliksi ei ole älyllisesti rehellistä.

Data ratkaisee – pettikö median lähdekritiikki?

Kyselyymme vastanneista vain 3,5 prosenttia harkitsisi asunnon vaihtamista nimenomaan koronakriisin aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Asumisen kustannukset ovat Suomessa yleisesti melko korkeat. On ymmärrettävää, että aina löytyy tilanteita, joissa asuinkustannuksia tulee saada alemmaksi riippumatta, perustuuko pelko ko. kriisiin vai muuten oman talouden tilanteeseen.

Esimerkiksi ko. Helsingin Sanomien jutussa referoitiin vuokrausalalla toimivan asuntosijoittajan markkinakatsausta. Katsauksessa käytiin yleisesti läpi vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen hintakehitystä vuoden ja vuosineljänneksen tarkastelujaksoilla. Edellisvuoteen verrattuna asuntojen vuokrat ovat muualla Suomessa kallistuneet 1,3 prosenttia ja Helsingissä 1,8 prosenttia. Sen sijaan lukuja, jotka tukisivat väitettä muuttoaallosta ei esitetty.

Tapauskohtaisesti koronakriisin aiheuttama pelko tai taloudellisen tilanteen muutos on siis voinut ajaa vuokralaisia irtisanomaan vanhan vuokrasopimuksen ja hakeutumaan edullisempaan asuntoon joko tinkimällä asuinpinta-alasta tai sijainnista. Näiden tapauksien valossa asuntosijoittajien ei kuitenkaan kannattaisi vielä tehdä johtopäätöksiä ja laittaa ns. ”A-luokan” asuntojaan myyntilaidalle.

Videoesittely on livestream-(etä)näyttöä suositumpi

Halusimme samalla tutkia suomalaisten asenteita muihin vuokraukseen liittyviin kysymyksiin. Koronan vähentäessä paikanpäällä tapahtuvia asuntonäyttöjä on ratkaisuksi esitetty yleisönäyttöjen korvaamista ns. etänäyttöinä. Vastaajistamme 36 prosenttia ei haluaisi, edes poikkeusoloissa, vuokrata asuntoa näkemättä, joten innovatiivisille ratkaisuille onkin kysyntää. Kyselyyn vastanneiden mielestä videoesittely toimii paremmin kuin livestream. Livestream-näyttöä kannatti vain joka kolmas vastaaja.

Vuokra-asuntojen laadukas videoesittely ei ole aina kustannustehokkain ratkaisu, mutta voi helpottaa karanteeniolosuhteissa asunnonvaihtajaa. Suosittelemme vuokranantajia ja vuokralaisia tapaamaan livenäytön yhteydessä aina kun mahdollista. Omille asiakkaillemme tarjoamme työkalun hakijoiden esikarsintaan, minkä avulla yksikään vuokralaisen hakemus ei välity vuokranantajalle, mikäli hakija ei ole jo vastannut esitietokysymyksiin palvelussamme. Näin näyttöön kutsutaan vain ne soveltuvimmat hakijat ja vältetään ylimääräisiä kontakteja sekä tilanteita, joissa vuokralainen on tehnyt vuokrasopimuksen näkemättä asuntoa, jolloin vaarana on, että vuokrasuhde jää esimerkiksi jonkun yllättävän seikan vuoksi aiottua lyhyemmäksi.

Vuokranantajalla on monia keinoja helpottaa vuokralaisen tilannetta

Mikäli asuntonäyttö ei kuitenkaan sosiaalisen eristäytymisen aikana yksinkertaisesti ole mahdollista, 34 prosenttia vastaajista ei suostuisi tekemään ns. ”ensin määräaikaista” sopimusta. Asennemuutos on merkittävä sillä kuitenkin yli 60 % on edellisessä vuokrasopimuksessaan sitoutunut jonkinlaiseen määräaikaan.

Vuokranantajien kannattakin miettiä mitä he voisivat tehdä hyvien vuokralaisten pitämiseksi. Vuokranantajan vastaantulon ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa alennuksia vuokraan, esimerkiksi Suomen Vuokranantajat ry:n kyselyn mukaan lähes 80% heidän jäsenistään aikoo pidättäytyä sopimuksen mukaisista korotuksista kriisin aikana. Omat asiakkaamme ovat pidättäytyneet tekemästä aluksi määräaikaisia sopimuksia ja sopineet erilaisia maksujärjestelyjä, jos vuokralaisen talous on kriisin vuoksi normaalia vaikeammassa tilanteessa.

-Henri Haaksiala

Kirjoittaja on Dwellet Oy:n perustajaosakas ja toimitusjohtaja

Aseta ilmainen Vuokralaistutka, niin näet vuokralaisten tiedot,
jotka etsivät asuntoa alueellasi juuri nyt

Kiitos! Vuokralaisvahti alkaa nyt päivystää puolestasi. Tutustu Dwelletin palveluihin tästä

Aseta vuokralaistutka

Syöttämällä paikkakunnan,
pinta-alan ja sähköpostisi,
Vuokralaistutka aktivoituu.

Ota rennosti

Vuokralaistutka työskentelee
puolestasi, ja etsii juuri sinulle
soveltuvia vuokralaisehdokkaita.

Tutustu alueesi asunnonhakijoihin

Saat sähköpostiisi kuvauksen
hakijoiden asunnontarpeesta
sekä elämäntilanteesta.

Toimme jokaisen vuokranantajan käyttöön työkalut, jotka aiemmin ovat olleet vain vuokravälittäjien etuoikeus. Haluamme tehdä asuntosijoittamisesta niin helppoa, että kuka tahansa pystyy siihen.

Yhteystiedot

Dwellet Oy
040 015 7732
info@dwellet.fi

Länsituuli 6
02100 Espoo

© Dwellet 2020