Perintöverolaskuri

Pääsääntöisesti perintöveroa suoritetaan perintönä tai testamentilla peritystä omaisuudesta aina, jos perinnönjättäjä tai perillinen asui kuolinhetkellä Suomessa. Perintövero koituu maksettavaksi myös Suomessa sijaitsevasta kiinteästä omaisuudesta kuten kiinteistöistä. (Perintö ja lahjaverolaki/1995/1392.) Perillisten on suoritettava perintövero (tarkasta summa perintöverolaskuri:lla), ellei ole tehty kirjallista testamenttia tai todistusta siitä, että perilliset ovat testamentin hyväksyneet. Testamentatusta omaisuudesta perintövero jää siis testamentin saajan maksettavaksi. (Perintö ja lahjaverolaki/1990/705.)

Perintöverossa on kuitenkin tiettyjä helpotuksia, eikä perintöveroa tarvitse maksaa esimerkiksi perinnönjättäjän omassa tai hänen perheensä käytössä olleesta tavanomaisesta koti-irtaimistosta sen arvon ollessa enintään 4 000 euroa. (perintö ja lahjaverolaki/2007/1063.) Alle 20 000 euron perinnöstä rintaperillisten ei tarvitse maksaa lainkaan perintöveroa. Tämä tarkoittaa, ettei perunkirjoituksessa tarvitse huomioida kaikkea kotiin kertynyttä käyttötavaraa kuten vaatteita, kodinkoneita tai astioita.

Lataa perintöveroilmoitus sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Vuonna 2018 perintöveroasteikko toimii seuraavalla periaatteella ensimmäisen veroluokan perillisille, eli avo- tai aviopuolisolle, lapsille, vanhemmille ja niin edespäin. Perintöveroa maksetaan esimerkiksi 20 000 – 40 000 euron arvoisesta perinnöstä sen alarajaan, eli 20 000 euroon vain 100€, ja alarajan ylittävästä summasta 7%. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 35 000 euron arvoisesta perinnöstä maksettavaa jää 1050€, eli 7% siitä osuudesta joka ylittää alarajan 20 000 euroa. Veroasteikko on progressiivinen, eli nousee perittävän määrän mukaan. Esimerkiksi 200 000 – 1 000 000 euron perinnöstä veroa koituu maksettavaksi 16%. Esimerkiksi verohallinnon verkkosivustolta löytyy perintöverolaskuri, josta voi tarkistaa arvioidun perintöveron määrän haluamalleen summalle. (Verohallinto 2018).

Perintövero ja asunnon periminen

Asuntoa perittäessä perintövero maksetaan asunnon käyvästä arvosta. Perintövero on pienempi kuin luovutusvoittoero, joten on suositeltavaa maksaa perintövero sen sijaan. Asunnon arvo kannattaakin tämän vuoksi arvioida perunkirjoituksessa mahdollisimman realistisesti. Jos esimerkiksi ensin kuolleen puolison osalta asunnon arvo on jo kartoitettu, sitä ei voi myöhemmin nostaa ja näin siitä joudutaan maksamaan luovutusvoittovero.

Jos leski päätyy myymään ensiksi kuolleen puolison kanssa omistetun asunnon, vaikkapa pienempään asuntoon tai hoitokotiin muuton johdosta, leski saa osuudestaan kauppahinnan oman asunnon luovutusvoiton verovapauden ja vainajan muut perilliset maksavat perintöveron. Vainajan leskellä on myös oikeus eloonjääneen puolison puolisovähennykseen, joka on 60 000 euroa. Jos yhteisomistuksessa olevan asunnon arvo on siis esimerkiksi 120 000 euroa, leski ei ole velvollinen maksamaan lainkaan perintöveroa ja hänestä tulee asunnon yksinomistaja.

Kuolinpesän verotettavasta arvosta voidaan vähentää vähennyskelpoisten velkojen lisäksi esimerkiksi kohtuulliset hautajaiskulut. Vähennyskelpoisia velkoja taas ovat vainajan elinaikaan kohdistuvat, maksamattomat velat kuten asuntovelka, puhelinlasku, luottokorttivelka tai maksamattomat sairauskulut. Lisää aiheesta Täällä.

Perintöveron laskeminen Vero.fi palvelussa

Perintöveroon voi vaikuttaa, mutta siitä tulee huolehtia perittävän vielä eläessä. Jälkipolville voi esimerkiksi testamentissa kirjata legaatteja, joiden turvin alle 20 000 euron perinnöt ovat täysin verovapaita. Perintöverosuunnittelu kannattaa siis aloittaa hyvissä ajoin, sillä siihen ei voi vaikuttaa juurikaan perittävän kuoleman jälkeen.

Voit laskea tarkan summan verohallinnon perintöverolaskuri:lla, paljonko missäkin tilanteessa perintöveroa tulisi maksaa, Täältä.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.

Sijoitusasunto

Sijoitusasunto on nimensä mukaisesti sijoitus, eli sen tarkoitus on tuottaa voittoa omistajalle. Tästä johtuen aloittelevan asuntosijoittajan on hyvä ymmärtää seikkoja, jotka liittyvät sijoitusasunnon valintakriteereihin – ja kuinka ne eroavat oman asunnon valintakriteereistä. Millainen on siis hyvä sijoitusasunto? Se riippuu monista tekijöistä, sillä sijoitusasuntojakin on erilaisia. Tässä on meidän tiivistelmämme aiheesta, joka toimii hyvänä alkuna oman ymmärryksen rakentamisessa, kun harkitset ensimmäisen sijoitusasunnon hankkimista.

Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Sijoitusasunto hankinnassa

Sijoitusasuntoa etsiessä, on aivan alkuun hyvä tietää mitä aiot sijoitusasunnolla tehdä, eli mikä on bisnesmallisi. Sijoitusasunnoilla voi kerryttää varallisuutta muutamalla eri tavalla. Voit esimerkiksi hankkia huonokuntoisia huoneistoja, remontoida ne ja myydä tämän jälkeen voitolla. Käytännössä tämän vastakohta on tilanne, jossa hankittu sijoitusasunto on tarkoitus laittaa vuokralle, mutta tässäkin tapauksessa on tulojenmuodostuksen osalta ainakin kaksi päähaaraa.

Yhtäältä voit hankkia sijoitusasunnon alueelta, jolla odotetaan mahdollisimman suurta arvonnousua asuntojen hinnoissa. Tällaisina pidetään usein asuntoja suurissa kasvukeskuksissa, mutta arvonnousuun tähtäävä sijoittaminen voi olla käytännössä spekulointia. Suurin voitto muodostuu tällöin yleensä asuntoa myydessä, mutta jos asunnon arvo ei ole noussut riittävästi voi se osoittautua huonoksi sijoitukseksi.

Toisaalta voit hankkia sijoitusasunnon sillä ajatuksella, että kassavirtasi pysyy positiivisena. Tämä tarkoittaa yleensä alueita suurten kaupunkien ulkopuolella, jossa asuntojen hintojen suhde vuokratasoon mahdollistaa tämän paremmin. Voit katsoa täältä, paljonko voisit saada sijoitusasunnosta vuokraa perustuen paikkakuntaan ja neliömäärään. Lisäksi edullisemmat asuntojen hinnat saattavat mahdollistaa useamman sijoitusasunnon hankkimisen samalla rahalla, kuin millä kasvukeskuksista olisit saanut vain yhden sijoitusasunnon. Määrittele siis sijoitusmallisi aivan aluksi, sen perusteella voit siirtyä seuraavaan kohtaan, eli sijoitusasunnon valintakriteereihin.

Sijoitusasunto ja sen valinta

Jos mallisi on osta – remontoi – myy, lienee selvää, että asunnon on oltava aluksi remontin tarpeessa ja tämän on näyttävä hinnassa! Jos tähtäät arvonnousuun, niin osta sijoitusasunto alueelta, joille odotetaan kasvavaa kysyntää. Painotamme tässä artikkelissa kuitenkin mallia osta ja vuokraa, olemmehan kuitenkin asunnon vuokraamiseen keskittynyt yritys. Aivan alkuun todettakoon kuitenkin, että oli mallisi sitten mikä tahansa niin valinta on aina tehtävä, kuten muidenkin sijoitusten kohdalla, laskimella – ei tunteella!

Tärkeää on siis se, että lasket tarkkaan sijoitusasuntosi kulut sekä potentiaaliset vuokratuotot. Vuokratuottoja arvioidessa, on parempi olla mieluummin hieman pessimistinen sen sijaan että sortuisi yltiöpäiseen optimismiin. Tällöin pysyt todennäköisemmin plussalla, vaikka sattuisikin jotain yllättävää. Sijoitusasunnon kuluja laskiessa kannattaa ottaa huomioon, paitsi asuntoon kohdistuvat normaalit ylläpitoon tarkoitetut kulut, kuten yhtiövastike, niin myös taloyhtiön suunnitteilla olevat remontit. Yleisesti ottaen, pienemmät asunnot ovat usein kannattavampia tässä mielessä, sillä esimerkiksi yhtiövastikkeen suuruus määräytyy tyypillisesti asunnon koon mukaan. Yksiöt ja kaksiot ovat tyypillisiä sijoitusasuntoja. Kuluihin pitää ehdottomasti laskea mukaan myös mahdollisen tulonhankkimislainasi korko ja marginaali. Näissä voi olla isoakin haitaria, joten käytä aikaa eri pankkien kanssa neuvotteluun.

Lisäksi pitää tietysti huomioida asunnon kunto, mutta jos huoneisto ei ole aivan ”pommi”, niin design keittiöstä tai kalleimmista kylpyhuonekaakeleista saa harvoin hyvää lisäarvoa vuokraan. Kun perusasiat ovat kunnossa ja yleisilme on siisti, niin se yleensä riittää. Jos löydät asunnon, joka ei ole aivan priimakunnossa, mutta jonka saa huomattavasti houkuttelevammaksi pienellä pintaremontilla, saattaa se olla hyvä sijoitus (jos huonokuntoisuus näkyy ostohinnassa). Remonttikustannuksia voi nimittäin tietyin ehdoin vähentää verotuksessa.

Sijainti on myös tärkeä tekijä. Yliopistokaupungeissa asuu paljon nuoria opiskelijoita, jotka asuvat yleensä vuokralla ja saavat tähän tukeakin. Arkijärjellä ajateltuna, opiskelijoilla on myös yleensä elämänhallinta suurin piirtein hyvällä tolalla. Ovathan he sentään sitoutuneet pitkään ja kenties raskaaseenkin opintopolkuun. Asuntojen hinnat voivat näissä kaupungeissa olla hieman korkeita muuhun maahan verrattuna, mutta hyvien liikenneyhteyksien päästä sopivalta etäisyydeltä voi etsivä löytää todellisen rahasammon.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.

Vuokrasopimuspohja

Vuokrasopimuspohja:n täyttäminen itsessään ei ole vaikeaa, mutta sitä tärkempää onkin, että vuokrasopimuspohja pitää sisällään kaikki tärkeät lakipykälät, jotka myös tukevat ajantasaisen asuinhuoneenvuokralain (AHVL) mukaista lainsäädäntöä.

Vuokrasopimus, joka on laadittu kattavan vuokrasopimuspohja:n perusteella, sanotaan olevan paras turva vuokrasuhteelle mahdollisia riitatilanteinta varten.

Lataa vuokrasopimuspohja sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Vuokrasopimuspohja:n I osio

Yhteystiedot

Ensinnäkin, kunnollisessa sopimuksessa on tunnistettu sen osapuolet. Kuka on vuokranantaja ja kuka taas vuokralainen? Nimet, osoitteet, sähköpostit sekä puhelinnumerot tulisi kirjata ylös. Tämä on kätevää myös siksi, jos vuokrasuhteen aikana jommallekummalle tulee jotain kysyttävää. Vuokranantajan osalta on hyvä kirjata myös se, jos huoneiston osakkeita on hallussaan myös muilla. Lisäksi tilinumeron voi kirjata tähän osioon. Vuokralaisen osalta tarvitaan myös henkilö- tai Y-tunnus sekä mahdollisten asuinkumppanien nimet.

Kohde ja vuokra

Vuokranantajalla on oikeus tarkistaa tulevan vuokralaisensa luottotiedot mahdollisten aiempien häiriömerkintöjen varalta. (1995/527) Luottohäiriömerkintä ei automaattisesti tee vuokralaiskandidaatista epäkelpoa, mutta vuokranantajan näkökulmasta on viisasta pyytää vuokralaiselta selvitystä nykyisestä maksukyvystä ja häiriömerkinnän synnystä. Jokaisella on oikeus tarkistaa omat luottotiedot maksuttomasti kerran vuodessa, tämä perustuu henkilötietolakiin.

Luottotietojen tarkistuksesta etukäteen kertominen antaa vuokralaiselle mahdollisuuden kertoa merkinnästä etukäteen. On hyvä muistaa, ettei luottohäiriömerkintä tee vuokralaisesta automaattisesti epäluotettavaa – aivan kuin puhtaat luottotiedotkaan eivät takaa luotettavuutta, jostain se ensimmäinenkin merkintä syntyy!

Kun osapuolet tunnetaan ja vuokralaisen luottotiedot on hyvin todennäköisesti jo tarkistettu, on aika tunnistaa kohde sopimuksen keskiössä, eli vuokrattava huoneisto. Tämän lisäksi ylös on kirjattava vuokran suuruus ja mitä muita maksuja vuokralaiselta mahdollisesti odotetaan. Vuokrauskohteen osoite, kunto, pinta-ala, rakennusvuosi sekä kohde- ja huoneistotyyppi on hyvä kirjata vuokrasopimukseen. Tämän lisäksi on järkevää kirjata ylös muut huoneiston vuokraan kuuluvat tilat, kuten vaikkapa kellarikomero, ja vuokralaisen käytössä olevat yhteiset tilat, kuten mahdollinen kerhohuone tai kuntosali.

Lienee sanomattakin selvää, että vuokran suuruus on yksi olennaisimmista kohdista koko sopimuksessa, joten se kirjataan tietysti myös. Vuokran osalta mainitaan myös sen eräpäivä. Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että esimerkiksi vesimaksu on monesti vuokrasta erillään oleva kustannus, joten se mainitaan myös sopimuksessa erillään vuokrasta. Myös mahdolliset muut kustannukset, kuten saunavuoro- tai autopaikkamaksu voidaan kirjata tähän osioon. Tähän kohtaan voi liittää myös tiedot siitä, kuinka sähkösopimus tehdään (usein vuokralainen tekee oman sähkösopimuksensa).

Vuokran korottaminen

Vuokran korottaminen tulevaisuudessa on sovittava jo vuokrasopimusta tehdessä. Sillä vuokran korotusta koskevat ehdot on määriteltävä siinä, jos vuokraa halutaan korottaa vuokrasuhteen aikana ilman erillistä sopimista. Vuokrasopimuksen tekemiseen löydät ohjeita täältä. Sopimukseen voidaan määritellä jokin kohtuullinen ja hyvin yksilöity vuokran korottamisperuste. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaisiin indekseihin kuten elinkustannusindeksiin sidotut korotukset tai prosentuaaliset korotukset.

Kohtuullinen vuokran korottaminen onkin sitten hieman tulkinnanvaraisempaa. Mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa, että normaalioloissa vuotuinen korotus on oltava ehdottomasti alle 7%, yleensä melko huomattavastikin vähemmän. On siis kannattavaa miettiä tarkkaan millä perusteella haluaa vuokraansa tarkistaa ennen kuin kirjaa tämän vuokrasopimukseen. Jos kirjausta ei ole, se on huono tai ei korota vuokraa vaikkapa kymmeneen vuoteen, vaikka mahdollisuus olisi, niin itku ei auta markkinoilla, jos vuokrataso jää jälkeen markkinavuokrista. Lisää vuokran korottamisen vaihtoehdoista voit lukea artikkelistamme. Yksi yleisisimmistä vuokrankorotusperiaatteista on elinkustannusindeksi.

Elinkustannusindeksi

Asunnon vuokrasopimukset ovat usein indeksiehtosopimuksia, ne siis sisältävät mahdollisuuden elinkustannusindeksin mukaisiin vuokrankorotuksiin, esimerkiksi vuosittain vuokrantarkastuksen yhteydessä. Indeksiehdon tarkoitus on sitoa vuokran hinta indeksiin, jotta sopimus säilyisi vuokraajan kannalta taloudellisesti yhtä kannattavana vuodesta toiseen.

Vuokrasopimuksen sitominen elinkustannusindeksiin on kannattavaa. Esimerkiksi vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet 41 prosenttia vuodesta 1995 ja ilman elinkustannusindeksin tarkastelua olisi mahdollista, että kaksikymmentä vuotta samassa vuokrakohteessa asunut maksaisi edelleen samaa, huomattavasti nykyistä vuokratasoa huokeampaa vuokraa, kun yhdeksänkymmentäluvulla.

Elinkustannusindeksiä käytetään siis yleisesti elinkustannusten kehitystä seuraavana tilastollisena mittarina, mutta myös vuokrien muutosperusteena osassa asuntojen vuokrasopimuksia. Elinkustannusindeksinmukaiset vuokrantarkastukset kannattaa siis ottaa huomioon vuokrasopimusta laatiessa.

Vuokrasopimuspohja:n II osio

Vuokra-aika

On aika määritellä sopimuksen tyyppi ja lisätä maininta vakuudesta. Vuokrasopimus voi olla joko toistaiseksi voimassaoleva tai määräaikainen, ja niitä koskee hieman eri lain säännökset. Tilannekohtaisesti kannattaa arvioida se kumpi näistä otetaan käyttöön, mutta esimerkiksi meidän vuokrasopimuspohjassamme on kohta molemmille. Jos vuokrasopimus on määräaikainen, on sen voimassaoloaika mainittava (alkamispäivä ja päättymispäivä). Jos taas sopimus on voimassa toistaiseksi, on mainittava alkamispäivä. On järkevää lisätä sopimukseen myös ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä.

Sopimusvakuus

Sopimusvakuus (usein kuulee puhuttavan myös takuuvuokrasta) tulee kirjata myös tähän kohtaan sopimusta. Vuokrasopimuspohjassamme puhumme sopimusvakuudesta takuuvuokran sijaan, sillä tällöin vakuudella on mahdollista kattaa mahdollisista vahingoista aiheutuvia kuluja vuokrarästien lisäksi.

Kyseessä on siis nimenomaan vakuus, jota on vuokranantajalla oikeus käyttää maksamattomien vuokrien tai asuntoon aiheutuneiden vahinkojen korjausten kattamiseksi. Sopimusteknisesti kannattaa puhua vakuudesta vuokratakuun sijaan, sillä tällöin vuokranantajalla on oikeus käyttää rahaa myös vahinkojen korjaukseen eikä pelkästään maksamattomien vuokrien kattamiseen. Takuuvuokra on kuitenkin niin vakiintunut termi, että arkipuheessa sillä yleensä tarkoitetaan juuri vakuutta. Lisää tästä aiheesta voit lukea artikkelistamme.

Vuokrasopimuspohja:n III osio

Sopimusehdot

Päästyäsi tähän kohtaan olet kirjannut sopimukseen tärkeät perustiedot, eli kuka maksaa ja kenelle, mistä maksetaan, minkä aikaa maksetaan ja paljonko maksetaan. Nyt on aika täydentää sopimusta sopimusehdoilla.

Alkuun on hyvä mainita, että vuokrasopimusten ehtojen lisäksi sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta (lyhyemmin AHVL). Mutta mitä muita ehtoja vuokrasopimukseen olisi järkevää lisätä? Saako asukas remontoida oma-aloitteisesti? Entä porata reikiä seiniin? Sallitaanko tupakointi tai kotieläimet? Esimerkiksi näitä ehtoja on hyvä miettiä hyödynnettäväksi vuokrasopimuspohjassa.

Lähtökohtaisesti on vuokranantajan kannalta turvallisempaa kieltää esimerkiksi lemmikit, mutta jos muuten hyvän oloisella vuokralaisella on vaikkapa terraariossa asuva kilpikonna, on tietysti mahdollista tehdä tämän vuokralaisen kohdalla poikkeus. Tällä ehdolla vuokranantaja pystyy kuitenkin varmistamaan, ettei seuraavaksi huoneistoon tuoda kokonaista Bernhardinkoira-laumaa.

Asuinhuoneiston luovuttaminen toisen käytettäväksi

Vuokralainen saa käyttää asuinhuoneistoa omana tai yhteisenä asuntona puolisonsa ja perheeseen kuuluvien lasten kanssa. Jollei siitä aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa tai häiriötä, vuokralainen saa käyttää huoneistoa yhteisenä asuntona myös lähisukulaisensa ja puolisonsa lähisukulaisen kanssa taikka luovuttaa alivuokrauksena tai muutoin enintään puolet huoneistosta toisen käytettäväksi asumiseen.

Muussa tapauksessa vuokralainen ei saa ilman vuokrasopimuksessa olevaa suostumusta tai vuokranantajan erikseen antamaa lupaa luovuttaa huoneistoa tai sen osaa toisen käytettäväksi.

Käy läpi siis ajatuksella meidän vuokrasopimuspohja ja vertaa sitä omiin arvoihisi, kriteereihisi ja tavoitteisiisi sijoittajana. Näin saat aikaan juuri sinulle sopivan vuokrasopimuksen.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.

Henkilötakaus

Vuokrasuhteen alussa vuokralainen asettaa vakuuden vuokrien ja muiden sopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi. Tietyissä tapauksissa vakuutta on voinut hakea oman kunnan sosiaalitoimesta maksusitoumuksena (nykyään maksusitoumushakemukset käsittelee Kela). Vakuuden käyttö ja sen periaatteet ovat vuokrausalalla toimiville yleisesti tunnettuja käytäntöjä ja moni varmaan tietääkin, että reippaasti yleisin vakuussumma on kahden kuukauden vuokraa vastaava summa. Mutta kaikki eivät välttämättä tiedä, että laki rajaa vakuuden ylärajaksi kolmen kuukauden vuokraa vastaavan summan. Olemme toiminnassamme havainneet, että tilastot maksuhäiriömerkintöjen lisääntymisestä näkyvät empiirisesti suoraan myös kentällä. Tästä herää tietysti kysymys, mitä maksuhäiriömerkinnän omaava henkilö voi tehdä parantaakseen asemiaan asuntomarkkinoilla. Läheskään kaikki vuokranantajat eivät innostu Kela-takauksesta – osa sen vuoksi ettei kenelläkään ole henkilökohtaista vastuuta ja osa Kela-takauksen byrokraattisuuden vuoksi – joten yksi yleistyvä vaihtoehto on ulkopuolisen takaajan henkilötakaus vuokrasuhteen velvoitteiden maksamisesta.

Lataa takaussopimus sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Henkilötakaus ja takaajasuhde

Korkeimman oikeuden 19.12.2017 (KKO:2017:91) antaman päätöksen mukaan lain asettama kolmen kuukauden vuokraa vastaavan summan yläraja ei päde takaussuhteessa, sillä KKO:n mukaan takaaja ei ole osa alkuperäistä vuokrasopimusta vaan takaussitoumus on oma sopimus kokonaisuutensa. Henkilötakaus lienee siis entistä houkuttelevampi vaihtoehto vuokranantajalle kuin Kela-takaus. Vaikka vuokralainen itse ei ole taloudellisessa vastuussa on takaaja todennäköisesti joku vuokralaisen läheinen, jolle ei kehtaa tehdä ohareita ja jonka ohjeita kuunnellaan mikäli asiat alkavat mennä pieleen. Harva kuitenkaan vuokraa asuntoa vain jättääkseen vuokrat maksamatta vaan kyseessä on usein suurempi, henkilökohtainen tragedia, jossa läheinen takaaja voi todennäköisesti auttaa huomattavasti ulkopuolista ja etäistä vuokranantajaa enemmän.

Takaajaksi ryhtyvän on toisaalta hyvä tutustua KKO:n päätökseen ennen suuren taloudellisen sitoumuksen tekemistä. Henkilötakaaja voi joutua maksamaan useiden kuukausien vuokran sekä mahdolliset asunnolle huolimattomasta asumisesta aiheutuneet muut kustannukset (loppusiivous, remontit jne.) jos vuokralainen ei kykene huolehtimaan velvoitteistaan. Parhaiten omavelkainentakaus sopii sellaiselle, jonka luottotiedot ovat menneet ja asunnon saantimahdollisuus vaikeutunut, mutta jonka elämä on palannut raiteilleen ja luottotiedoista huolimatta läheinen takaaja pystyy luottamaan hänen maksukykyynsä. Jos maksu- tai työkyky sen sijaan on epävarma, ei läheistä välttämättä kannata edes sotkea omaan ahdinkoon vaan voisitte yhdessä selvittää muita asumisvaihtoehtoja kuin yksityisen sektorin vuokra-asunnot.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.

Vuokralaisen markkinat

Vuokranantaja: Nyt malttia vuokrahinnoitteluun – näin varmistat pitkän ja tasaisen vuokratuoton vaikka nyt onkin vuokralaisen markkinat.

Koronakriisi on aiheuttanut vuokramarkkinoille erikoisen tilanteen. Lähtökohtaisesti kriisi lisää vuokra-asumisen kysyntää eikä markkinoiden tarjonnassa ole tapahtunut suuria muutoksia. Silti vuokraus monella paikkakunnalla on hidastunut ja hieman yllättävilläkin alueilla on syntynyt vuokralaisen markkinat. Vuokranantajalla ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin, sillä juuri tässä tilanteessa maltillisella vuokrahinnoittelulla voi välttää tyhjiä kuukausia. Oikein laadittu vuokrasopimus mahdollistaa kuitenkin vuokran vuosittaisen tarkistuksen.

Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Keväällä kriisien alkaessa näytti siltä, että edes Uudenmaan rajan sulkeminen ei hidastanut vuokraamista. Mitä tapahtui? Ensin markkinoita kuumensivat Airbnb’n kaltaisessa lyhytvuokrauksessa pidettyjen asuntojen vapautuminen normaaliin tarjontaan ja vuosittainen kesälle osuva tarjonnan lisääntyminen. Aiempina vuosina esimerkiksi opiskelijat ovat saaneet juhannukseen mennessä tietää opiskelupaikkansa, mutta nyt tieto tuli vasta myöhemmin. Tällä hetkellä moni miettiikin, muuttaako uudelle paikkakunnalle lainkaan vai suorittaako syksyn opintonsa etänä. Lisäksi kun vaihto-opiskelijoita ei tulekaan alkavalle lukukaudelle niin opiskelijoiden vuokra-asuntojen kysyntä vapailta markkinoilta on hiipunut lähes kokonaan.

Opiskelijoiden muuttoliikenne on taannut vuokranantajan markkinat

Tänä vuonna opiskelijoiden markkinoille tuoman paineen puute ja tietyissä kaupungeissa uudiskohteiden valtava määrä voivat pakottaa jäädyttämään korotukset tai jopa hieman tinkimään vuokratulosta, jotta asunto ei jäisi vuokraamatta alkusyksyksi. Vuokranantaja on omistaessaan korkeakoulukaupungeissa loistosijainnilla sijaitsevan vuokra-asunnon voinut tottua vuosittain valitsemaan kaupungin parhaat vuokaralaiset ja jopa korottamana vuokraansa. Tällä hetkellä maltti vuokrahinnoittelussa ja sitä kautta saavutettu parempi vuokrausaste voivat kuitenkin johtaa fiksun vuokranantajan kannalta parempaan vuosituottoon.

Vuokrasopimuksen laatimisessa kannattaa käyttää asiantuntijan apua, jos esimerkiksi vuokran tarkistuspykälän käyttö tai irtisanomisajan määrittäminen ei ole täysin tuttua puuhaa. Fiksuvuokraus tarjoaa omille asiakkailleen lakimiehen kanssa laaditun vuokrasopimuspohjan, jota päivitämme jatkuvasti esimerkiksi lainsäädännön muuttuessa. Myös Suomen Vuokranantajat ry. tarjoaa ammattitaitoista neuvontaa ja kattavat sopimuspohjat jäsentensä käyttöön.

Vuokralaisen markkinat: Ole fiksu – ota yhteyttä

Jos epäröit vuokratason kanssa, ota yhteyttä asiakaspalvelumme asiantuntijoihin, niin varmistetaan yhdessä juuri sinun kohteellesi kestävä vuokrataso. Tavoitat meidät sähköpostitse info@fiksuvuokraus.fi (otsikoksi kohteen osoite).

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.

Vuokravakuus eli toisin sanoen myös takuuvuokra tai sopimusvakuus on yleisesti kahden kuukauden vuokraa vastaava summa, jonka tarkoituksena on turvata vuokranantajan asemaa mahdollisten ongelmien varalle. Vuokravakuus palautetaan vuokralaiselle kokonaisuudessaan vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli normaalia kulumista suurempaa ei ole tapahtunut sekä vuokrat ovat sovitusti maksettuna. Joskus vuokrasuhteen aikana syntyy kuitenkin laiminlyöntejä, joita voivat olla esimerkiksi loppusiivouksen huolimattomuus tai seinien maalaaminen ilman lupaa. Silloin vuokranantajallasi on oikeus pidättää osa tai jopa kaikki vuokravakuudesta.

Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Vuokravakuus ja sen maksaminen

Vuokravakuus maksetaan aina ennen avainten luovuttamista ja hallinto-oikeuden siirtymistä. Vuokravakuuden maksamiseen on muutamakin toimintatapa, joiden käytöstä kannattaa sopia vuokranantajasi kanssa hyvissä ajoin ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Perinteisen rahallisen vuokravakuustalletuksen lisäksi on vaihtoehtoisia ratkaisuja, kuten pankin avaama vuokravakuustili, Kelan maksusitoumus tai vuokravakuuden takaus. Takaustilanteessa vuokrasopimuksesta ulkopuolinen taho sitoutuu korvaamaan vuokranantajalle vuokrasuhteen aikana tapahtuneita laiminlyöntejä tai maksamattomia vuokrasaatavia. Näistä vuokralainen luonnollisesti vastaa aina jälkikädessä takauspalvelua tarjoavalle yritykselle. Takauspalvelun käytöstä vuokralainen tai vuokranantaja maksavat kuukausittaista palkkiota, mutta silloin vuokralaisen ei tarvitse sitoa tuhansien eurojen talletuksia vuokrasuhteen ajaksi ollenkaan, joka saattaa olla isokin kynnys esimerkiksi vähätuloiselle opiskelijalle.

Vuokravakuus ja erimielisyydet

Häädön edetessä tilanteeseen, jossa asunto poistetaan häädetyn vuokralaisen hallusta pakkokeinoin, toimitetaan häätö entisen vuokralaisen kustannuksella heti määrätyn muuttopäivän jälkeen. Asunnosta poistetaan häädettävät sekä siellä oleva omaisuus. Häädettävän poissaolokaan ei estä häädön toimittamista, ja tiloissa oleva arvoton tai vähäarvoinen omaisuus hävitetään. Jos tiloissa taasen on omaisuutta, jolla on ulosmittausarvoa, kuten esimerkiksi arvokasta elektroniikkaa, se otetaan talteen ja ulosmitataan kulujen kattamiseksi. Vuokralainen on velvoitettu maksamaan vuokraa myös häätöprosessin ajan.

Airbnb haastaa perusteena

Viime aikoina julkisuudessa on paljon puhuttu vuokralaisten Airbnb-käytöstä. Huoneenvuokralain mukaan vuokratusta asunnosta saa alivuokrata korkeintaan puolet ilman vuokranantajan lupaa muttei koko asuntoa. Mikäli vuokralainen kerran, esimerkiksi kesäloman ajaksi vuokraa asunnon Airbnb:n kautta, se ei kuitenkaan vielä välttämättä yksin riitä vuokrasopimuksen purkamisen / häädön perusteeksi vaan vuokralaiselle voi antaa varoituksen ja keskustella pelisäännöistä tulevaisuuden varalle. Lue lisää Airbnb:stä Suomen Vuokranantajien blogista.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.

AHVL irtisanomisaika

Asuinhuoneenvuokralaki, eli lyhyemmin ja tuttavallisemmin AHVL, on laki, jossa käydään läpi asuinhuoneiston vuokraamiseen liittyvät pelisäännöt. Tarkasti tähän lakiin voit tutustua täällä ja vaihtoehtoisesti voit lukea koosteemme kyseisestä laista täällä. Tässä artikkelissa käydään läpi se, mitä AHVL:ssä määrätään irtisanomisajan osalta. AHVL:n mukainen irtisanomisaika ei ole sama molemmille vuokrasopimuksen osapuolille, joten alla on osiot sekä vuokralaiselle, että vuokranantajalle.

Lataa ahvl säännökset sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

AHVL irtisanomisaika vuokralaiselle

AHVL irtisanomisaika on se aika, joka todistettavasti toimitetun irtisanomisilmoituksen toimittamisesta kuluu siihen, kun vuokralaisen ei tarvitse enää maksaa vuokraa. Tämän saman ajan kuluessa asunto on myös oltava tyhjä ja luovutuskunnossa, jollei muuta sovita. AHVL irtisanomisaika vuokralaiselle on yksi kuukausi. Irtisanomisaika ei välttämättä kuitenkaan ala kulumaan täsmälleen siitä päivästä, jolloin irtisanomisilmoitus on toimitettu, vaan se lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Yleensä vain toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen voi riidatta irtisanoa, mutta joissakin erikoistilanteissa se onnistuu myös määräaikaisen vuokrasopimuksen kohdalla. Näistä erikoistilanteista voit lukea lisää täältä Sikäli kun erikoistilanne on olemassa, myös määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan AHVL irtisanomisaikaa.

AHVL irtisanomisaika vuokranantajalle

AHVL irtisanomisaika vuokranantajalle on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden, ja muussa tapauksessa kolme kuukautta. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että vuokranantajan täytyy olla ajoissa liikkeellä, jos hän haluaa huoneistonsa muuhun käyttöön. Yli vuoden vuokranantajan huoneistossa asuneet vuokralaiset tarvitsevat ilmoituksen vuokrasopimuksen irtisanomisesta siis puoli vuotta ennen sitä päivää, jolloin heidän on viimeistään muutettava pois. Tätä aikaa ei voi lyhentää, sillä ehto, jolla vuokranantajan irtisanomisaikaa lyhennetään tai vuokralaisen irtisanomisaikaa pidennetään, on mitätön.

AHVL irtisanomisaika yhteenveto

Vuokralaisen osalta irtisanomisaika on huomattavasti lyhyempi kuin vuokranantajan. Vuokralaisen tarvitsee ilmoittaa aikeistaan muuttaa vain yhtä kuukautta ennen kuin tämä haluaa vuokrasuhteen päättyvän. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kuukauden alussa annettu irtisanomisilmoitus voi pidentää tätä huomattavasti. AHVL irtisanomisaika alkaa kulumaan vasta sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanomisilmoitus on annettu. Toisin sanoen esimerkiksi 5. maaliskuuta annettu irtisanomisilmoitus tarkoittaa sitä, että vuokrasuhde päättyy 30.4. Tämä tarkoittaa sitä, että myös vuokralaisen on hyvä suunnitella ja olla valppaana elämäntilanteessa tapahtuville muutoksille.

Vuokranantajalla on vielä suurempi vastuu olla herkkänä muuttuville tarpeille. Hänen on ilmoitettava vuokrasopimuksen irtisanomisesta kolme tai kuusi kuukautta ennen vuokrasuhteen toivottua päättymispäivää, riippuen siitä kauanko vuokralaiset ovat huoneistossa asuneet. Jos vuokranantaja siis antaa irtisanomisilmoituksen samaisena 5. maaliskuuta kuin aikaisemmassa esimerkissä, täytyy yli vuoden huoneistossa asuvan vuokralaisen olla ulkona huoneistosta vasta syyskuun lopulla. Elämää on hyvä suunnitella riittävän pitkälle, jotta vältytään yllätyksiltä. On siis hyvä tietää myös se, että kuinka pitkälle tulevaisuuteen on pyrittävä näkemään, jotta muutokset elämäntilanteissa menevät sujuvasti.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.

Yksityisen vuokranantajan ja vuokralaisen suhde on parhaimmillaan luottamuksellinen – molemmin puolin. Suurin osa elää siivosti maksaen vuokransa ajallaan, joten vuokranantajan kannattaa suhtautua turvallisin mielin tuleviin vuokralaisiin. On kuitenkin taustatoimia, joilla voidaan minimoida tulevaisuuden riskit vuokralaista valittaessa. Suomessa vuokralaisen irtisanominen ei ole mutkatonta, joten tuleva vuokralainen on syytä valita huolellisesti. Usein vuokralainen antaakin vuokranantajalle luottotietojen tarkistus oikeuden ennen sopimuksen solmimista.

Vuokranantajalla on oikeus tarkistaa tulevan vuokralaisensa luottotiedot mahdollisten aiempien häiriömerkintöjen varalta. (1995/527) Luottohäiriömerkintä ei automaattisesti tee vuokralaiskandidaatista epäkelpoa, mutta vuokranantajan näkökulmasta on viisasta pyytää vuokralaiselta selvitystä nykyisestä maksukyvystä ja häiriömerkinnän synnystä. Jokaisella on oikeus tarkistaa omat luottotiedot maksuttomasti kerran vuodessa, tämä perustuu henkilötietolakiin.

Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Vuokralaisen luottotietojen tarkistaminen on vuokranantajalle maksullista, mutta tästä aiheutuneet kulut ovat vähennyskelpoisia vuokranantajan verotuksessa tulonhankintakuluina. Sijoitus siis kannattaa – luottotietojen tarkistus maksaa muutaman kympin, mutta takaa mielenrauhaa vuokrasopimuksen laadintaan. Vuokranantajan kannattaa mainita jo asunnon vuokrailmoituksessa luottotietojen tarkistuksen mahdollisuus, sekä se, jos luottohäiriömerkintä on ehdoton este vuokrasopimukselle.

Luottotietojen tarkistuksesta etukäteen kertominen antaa vuokralaiselle mahdollisuuden kertoa merkinnästä etukäteen. On hyvä muistaa, ettei luottohäiriömerkintä tee vuokralaisesta automaattisesti epäluotettavaa – aivan kuin puhtaat luottotiedotkaan eivät takaa luotettavuutta, jostain se ensimmäinenkin merkintä syntyy!

Mistä luottotietojen tarkistus onnistuu?

Suomessa maksuhäiriömerkinnöistä pitää kirjaa luottotietorekisterit, Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode:n ylläpitämät rekisterit. Fiksuvuokrauksen palveluun kuuluu mm. luottotietojen tarkistaminen, joihin käytetään tietolähteenä Suomen Asiakastiedon rekisteriä. Luottotietorekisteristä selviävät maksuhäiriöiden lisäksi käräjäoikeuden asettamat tuomiot sekä mahdollinen varattomuus ulosottomenettelyssä. Luottotietoihin tulee merkintä, kun maksun laiminlyönti todetaan joko tuomioistuimen tai ulosottoviranomaisen toimesta. Pelkkä laskun maksaminen myöhässä ei siis johda maksuhäiriömerkintään – tuskinpa löytyy ketään, joka tähän ei olisi syyllistynyt epähuomiossa joskus. Jos vuokralaisen luottotiedoista löytyy merkintä, onkin hyvä nostaa asia esiin ja pyytää rehellistä selvitystä merkinnän taustoista.

Kuinka toimia tilanteessa, jossa luottotiedoissa on merkintä?

Jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintä, tulee luotettavuus todistaa muin keinoin. Vuokralainen, jonka luottotiedoissa on häiriömerkintä, voi pyytää esimerkiksi suosituksia edeltäviltä vuokranantajilta. Yhteydenotto edellisiin vuokranantajiin on vuokranantajalta hyvä ajatus tilanteessa, jossa maksuhäiriömerkintä paljastuu. Heiltä voi kysyä aiemmasta vuokranmaksusta ja vuokrauskokemuksesta ylipäänsä. Kaikkien elämä tuo joskus yllätyksiä ja luottotietoihin voi saada merkinnän useasta syystä, vaikka vuokranmaksu olisikin aina hoitunut ajallaan. Täydellistä vuokralaisehdokasta ei siis tarvitse, eikä välttämättä kannatakaan hylätä pelkän luottotietomerkinnän vuoksi. Vuokralainen voi edellisten vuokranantajien yhteystietojen lisäksi tarjota esimerkiksi takaajaa vuokranmaksulleen. Takaaja on henkilö, joka sitoutuu maksamaan vuokran tilanteessa, jossa päävuokralainen laiminlyö vuokrasopimuksen. Takaajan lisäksi vuokranantaja voi varautua riitatilanteisiin vuokranmaksussa myös esimerkiksi pyytämällä korkeampaa takuuvuokraa henkilöltä, jolla on luottohäiriömerkintä.

Tilanteessa jossa asunto vuokrataan luottotiedottomalle henkilölle, kaiken A ja O on avoimuus ja suunnitelmallisuus. Luottamuksellisen suhteen rakentaminen vaatii vuokralaiselta rehellisyyttä ja halua todistaa oma luotettavuus luottokelvottomuudestaan huolimatta. Vaikka luottohäiriömerkinnän omaava uskoisikin omaan luotettavuuteen, on hyvä katsoa tilannetta vuokranantajan näkökulmasta. Vuokranantaja ottaa aina riskin luovuttaessaan asuntonsa vieraan ihmisen haltuun, joten taustatyö on paikallaan!

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin. Tai lataa vuokranantajaopas klikkaamalla tästä.

Vuokrasopimuslomake ilmainen

Fiksuvuokraus.fi on valtakunnallinen vuokrauspalvelu, jonka kautta vuokrataan vuosittain yli 1000 vuokra-asuntoa. Olemme laatineet omien kokemuksiemme pohjalta tämän vuokrasopimuslomake asiakirjapohjan, joka on nyt jokaisen vuokranantajan saatavilla. Lataa vuokrasopimuslomake ilmaiseksi alta.

Lataa vuokrasopimuslomake sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Kokosimme alle muutaman tärkeän seikan, jotka suosittelemme ottamaan huomioon, kun täytät vuokrasopimuslomaketta. Tutustu näihin neljään seikkaan huolella.

Vuokrasopimuslomake – Avopuolisot

Useasti on tilanteita, jolloin esim. päävuokralaisen avopuoliso halutaan lisättäväksi nimeltään vuokrasopimuslomakkeeseen, jolloin hänet voitaisiin katsoa samalla tavalla sopimusosapuoleksi ja olevan vastuussa vuokrattavasta asunnosta ja sen velvoitteista. Tässä täytyy kuitenkin pitää mielessä, että vaikka avopuoliso lisättäisiin nimeltään vuokrasopimuslomakkeen, hän ei siltikään vastaa samalla tavalla asunnosta, jos hän ei ole vuokrasopimuksen virallisena (juridisena) osapuolena. Tämä kyseinen henkilö on silloin vastuussa ainoastaan niiltä osin, kun hän majoittuu asunnossa. Sekä, koska tämä henkilö ei ole osapuolena vuokrasopimuksessa, sinä vuokranantajana et saa varmuudella tietoa siitä, onko tämä henkilö muuttanut asunnosta pois. Mikäli haluat myös avopuolison vastuuseen, on tämän henkilön aina oltava juridisena osapuolena vuokrasopimuksessa, eikä pelkästään nimellinen maininta vuokrasopimuslomakkeessa.

Vuokrasopimuslomake – Muuttopäivä

Vuokrasopimuslomakkeen tulee sisältää yksiselitteisesti kerrottuna myös vuokrasuhteen tarkka muuttopäivä. Asuinhuoneenvuokralain mukaisesti vuokrasuhteen muuttopäivä on aina kuukauden viimeisestä päivästä seuraava ensimmäinen arkipäivä (ei siis pyhäpäivä). Jolloin asunto tulee luovuttaa puoliksi tyhjennettynä ja siitä seuraavana arkipäivänä toiset puolet tyhjennettynä. Asuinhuoneenvuokralain mukaisesta muuttopäivästä on kuitenkin mahdollista poiketa vuokrasopimuksessa, ja asunnon uudelleenvuokraus sujuisi mahdollisimman hyvin, näin kannattaa tehdäkin.

Kaikkien osapuolten osalta yksinkertaisin tapa on merkitä vuokrasopimuslomakkeeseen muuttopäiväksi seuraava lauseke: ”Muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivä, jolloin huoneisto on luovutettava tyhjennettynä ja siivottuna kokonaan vuokranantajan käytettäväksi”. Tällä tavoin seuraava asukas pääsee muuttamaan asuntoon aina kuukauden 1. päivänä. Lisää aiheesta Täällä.

Vuokrasopimuslomake – Muutostyöt

Vuokrasuhteen osapuolet voivat keskenään sopia, saako vuokralainen suorittaa asunnossa muutostöitä, kuten rakentaa väliseiniä tai uusia esim. vaatekaapit. Mikäli näin sovitaan, tulee myös sopia suorittaako tehtävän työn vuokralainen itse ja ostaako hän siihen tarvitsemansa tarvikkeet omalla kustannuksella. Vai vähennetäänkö esim. osa seuraavasta vuokrasta ”korvauksena” tehtyä työtä vastaan. Yleisin käytäntö kuitenkin on, että vuokranantaja ostaa kaikki tarvittavat materiaalit ja vuokralainen suorittaa itse työn.

Mikäli muutostöistä ei ole sovittu esim. vuokrasopimuslomakkeessa, ei vuokralaisella ole minkäänlaista oikeutta suorittaa asunnossa muutostöitä. Näkyviin muutoksiin, jotka kohdistuvat suoraan asuntoon, tarvitaan aina kirjallinen lupa vuokranantajalta.

Erillinen dokumentti – Kuntotarkastus

Kun uusi vuokralainen muuttaa uuteen asuntoon, sekä vuokranantajan että vuokralaisen omien turviensa kannalta suosittelemme vahvasti aina dokumentoimaan asunnon yleiskunnon läpikotaisesti. Näin ollen vuokralainen todella varmistuu myös juridisesti, ettei hän vuokralaisena ajaudu korvausvelvoitteisiin sellaisista virheistä, jotka olivat asunnossa todellisuudessa jo ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Mikäli mietimme asiaa vuokranantajan näkökulmasta, tällöin vuokranantaja voi tarvittaessa näyttää toteen, että asunnossa tapahtunut vahinko on tullut juuri tämän vuokralaisen toimesta.

Vuokrasuhdetta sopiessa asunnossa tulisi suorittaa sisäänmuuttotarkastus ja vuokrasopimuksen päättyessä tulisi suorittaa poismuuttotarkastus. Mikäli asunnossa ei havaita minkäänlaisia puutteita, vuokranantajan tulee palauttaa vuokravakuus vuokralaisen tilille viipymättä. Sekä sisäänmuuttotarkastus että poismuuttotarkastus tulisi suorittaa siten, että molemmat vuokrasuhteen osapuolet ovat tarkastustilanteessa paikalla. Yksi hyvä tapa on dokumentoida kirjallisten mainintojen lisäksi myös valokuvilla, jotka voidaan liittää varsinaisen kuntotarkastuslomakkeeseen.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.

Dwellet

Olemme uudistaneet brändimme, jatkossa Dwellet tunnetaan nimellä Fiksuvuokraus.fi!

Nimenmuutoksella haluamme selkeyttää viestintäämme, samalla brändiväritys ja visuaalinen ilme uudistettiin. Fiksuvuokraus-sivusto yhdistää Dwellet:in vuokranantajapalvelun sekä oman asunnonhakuportaalimme yhdeksi. Tutut ominaisuudet; all-in-one markkinointi, hakijoiden esikarsinta, näyttökalenteri, sopimusgeneraattori ja sähköinen allekirjoittaminen kuuluvat edelleen palvelumme kulmakiviin.

Käy tutustumassa uudistettuun sivustoon Tästä.

Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Dwellet / Fiksuvuokraus Palvelualusta

Millä paikkakunnalla toimitte?
Palvelualustamme on ensisijaisesti suunnattu Suomessa sijaitsevien kohteiden markkinointiin, sekä Suomesta asuntoa etsiville vuokralaisille. Palvelussamme voi ilmoittaa minkä tahansa Suomessa sijaitsevan asuinhuoneiston tai asuinkiinteistön, jonka vuokraamiseen vuokranantajalla on oikeus – paikkakunnasta riippumatta.

Mikä on Dwellet / Fiksuvuokraus.fi?
Fiksuvuokraus.fi on vuonna 2018 perustettu suomalainen vuokrausteknologiaa kehittävä kasvuyritys. Yli 80% yhtiön osakekannasta on toimivan johdon hallussa, jonka lisäksi yhtiöön on sijoittanut joukko Suomen johtavia enkelisjoittajia. Lisäksi yhtiön kasvua on tukenyt myös valtion innovaatiorahoituskeskus Business Finland.

Miten iso toimija olette?
Yhtiö on nopeasti kasvanut yhdeksi suurimmaksi vuokrauspalveluita tarjoavaksi toimijaksi uudenlaisella toimintamallillaan. Kauttamme listataan tuhansia kohteita vuosittain, ja jo yli 35.000 asunnonhakijaa on ottanut vuokranantajiin sekä vuokravälittäjiin yhteyttä palvelumme kautta. Työllistämme kuusi rautaista ammattilaista, jotka toimivat markkinoinnin, asiakaspalvelun ja ohjelmistokehityksen parissa.

Mitä palvelu maksaa?
Palvelumaksu on 59% ensimmäisen kuukauden vuokraa vastaavasta summasta (min. 390€), mikäli asunto vuokrataan palvelun kautta tulleelle vuokralaiselle.

HUOM. Voit kokeilla palveluamme täysin sitoumuksetta ilman irtisanomisaikaa ja kuluja. Ei riskiä.

Oletteko asunnon välittäjiä?
Emme ole vuokravälittäjiä, vaikka suurin osa tiimistämme onkin kokeneita vuokranantajia, asuntosijoittajia ja/tai työkokemuksensa ja laillistetun vuokravälittäjä-tutkinnon kautta alan kokeneita ammattilaisia. Palvelumme on suunniteltu helpottamaan mm. kohteen markkinointia, asunnonhakemista, näytön sopimista sekä sopimuksien solmimista samoilla metodeilla ja työkaluilla, kuin välittäjillä on perinteisesti ollut omassa käytössään. Palvelumme on ensisijaisesti yksityisille vuokranantajille suunnattu, mutta myös perinteiset välittäjät voivat tehostaa toimintaansa palvelumme avulla.

Vuokranantajalle

Mitä tarkoittaa henkilötakaus?
Henkilötakaus on omavelkainen takaus vakuuden lisäksi, tai vaihtoehtoisesti sitä voidaan käyttää myös vakuutena. Henkilötakaus on erinomainen lisäturva esim. tilanteessa, jos luottotiedot ovat menneet. Henkilötakaajan kanssa tehdään erillinen sopimus vuokrasopimuksen velvoitteiden varalle. Omavelkaisessa takauksessa vuokranantaja voi kääntyä takaajan puoleen ja vaatia häneltä suoritusta ilman, että vuokralainen todetaan maksukyvyttömäksi. Takaajan vastuu voi olla suurempi kuin vakuus ja se voidaan rajata tiettyyn summaan tai olla rajaamatta.

Miksi vuokranantaja esittelee asunnon?
Vuokranantaja on paras asiantuntija esittelemään omistamansa asunnon vuokralaiskandidaateille. Asuntonäytön yhteydessä tutustut hakijoihin kasvotusten, ja saat paremman kokonaiskuvan hakijoista. Vuokralainen ja vuokranantaja termit saavat tämän myötä myös kasvot, joka on monesti avain mutkattomampaan vuokrasuhteeseen. Välimatkan tai ajanpuutteen vuoksi asunnon voi esitellä vuokranantajan puolesta myös toinen henkilö, kuten ystävä tai sukulainen. Ei ole myöskään tavatonta, että vuokranantaja on sopinut nykyisen vuokralaisen tai taloyhtiön huoltohenkilön kanssa esittelystä.

Miten kuvaan asuntoni?
Voit kuvauttaa asuntosi joko täysin tyhjillään, tai vaihtoehtoisesti kalustettuna – käytännössä millä tahansa laitteella. Pidäthän kuitenkin huolen, että esittelykuvat ovat mahdollisimman laadukkaita. Kun olet luomassa kohdeilmoitusta, pääset valitsemaan yhden esittelykuvista kohdeilmotuksen kansikuvaksi, joka virtuaalisisustetaan houkuttelevuuden lisäämiseksi.

Mikä on Vuokralaistutka?
Vuokralaistutka on maksuton palvelu, jonka avulla vuokranantaja saa tiedon vuokralaisista, jotka hakevat asuntoa valitulta alueelta juuri nyt. Palvelun käyttö on helppoa. Syöttämällä paikkakunnan, asunnon pinta-alan ja sähköpostiosoitteesi Vuokralaistutka käärii hihat ja päivystää puolestasi alueen vuokralaistilannetta 24/7. Vuokralaistutka lähettää sähköpostitse tiedon vuokralaisista, jotka ovat parasta aikaa etsimässä vuokrakotia seurattavalta alueelta. Vuokralaistutka ei kerro ainoastaan kysynnän lukumäärää, vaan tarjoaa myös kuvauksen hakijoiden elämäntilanteesta. Vuokralaistutkan avulla voit seurata aluetta, jolla omistat vuokra-asuntoja, tai tutkia uusia, potentiaalisia paikkakuntia. Vuokralaistutkia voit luoda haluamasi määrän.

Miten hakijan luottotiedot tarkistetaan?
Asunnonhakijoiden luottotiedot tarkistetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä. Luottotietoja voit tarkistuttaa niin paljon kuin tarvitset, ja ne sisältyvät palvelumaksuumme.

Asunnonhakijalle

Mikä on Dwellet / Fiksuvuokraus.fi?
Fiksuvuokraus on palvelu, jossa yksityinen vuokranantaja ilmoittaa asuntonsa vuokralle. Asunnonhakija voi varata itselleen sopivan näyttöajan, ja tutustuu kohteeseen vaivattomasti paikanpäällä.

Miten pääsen katsomaan asuntoa?
Oletko kiinnostunut asunnosta? Osallistu asuntonäyttöön varaamalla itsellesi esittelyaika kohdeilmoituksessa olevasta ”Varaa esittelyaika”– painikkeesta.

Voinko hakea asuntoa luottotiedottomana?
Kyllä vain! Kuka tahansa on oikeutettu hakemaan asuntoa, mutta vuokrauspäätöksen tekee aina viime kädessä vuokranantaja, tai hänen edustajansa.

Voinko saada asunnosta lisätietoja?
Kohdeilmoituksessa on mainittu kaikki sellainen tieto, mitä vuokranantajalla on ollut tiedossa kohdetta ilmoittaessaan. Mikäli jokin jäi kuitenkin mietityttämään, pääset esittämään tarkentavia kysymyksiä asuntonäytön yhteydessä.

Millaisia vaihtoehtoja on vakuuden suoritukselle?
Suosituin muoto on rahan siirto vuokranantajan pankkitilille. Muita vaihtoehtoja vakuuden maksuun ovat Kelan maksusitoumusta, henkilötakaus sekä pankin vuokravakuustili. Nykyään on myös takauspalveluita, jotka tarjoavat vakuutta erillisen sopimuksen mukaisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi Igglo sekä Takaamo. Vuokranantaja määrittelee aina asuntokohtaisesti hyväksyttävän vakuuden muodon.